Най-важна е комуникацията между партньорите В света на шоубизнеса да останеш

...
Най-важна е комуникацията между партньорите В света на шоубизнеса да останеш
Коментари Харесай

Каква е тайната за дълъг брак

Най-важна е връзката сред сътрудниците
В света на шоубизнеса да останеш женен за някого 40 година си е в действителност достижение. Трябват или доста специфични връзки, или някакво крепко хладнокръвие, с цел да не се изкушиш от хилядите благоприятни условия за връзки, които славата ти дава. Певецът Боно обаче съумява да го направи и в този момент с лекост дава препоръки за дълъг брак.

62-годишният фронтмен на ирландската рок група U2 среща бъдещата си брачна половинка Али, когато е единствено на 12 година Тя е с година по-малка от него и учат в едно учебно заведение. Пол Дейвид Хюсън, както е рожденото име на музиканта, незабавно я харесва и стартира да я преследва, само че тя го държи на разстояние. Когато майка му почива ненадейно и той влиза в спор с татко си и брат си, обаче трансформира отношението си. Започва да се грижи за него, да му пере облеклата и да му готви. Стават гаджета, когато са на 16 година и Пол към този момент е срещнал момчетата от бъдещата си тайфа. На няколко пъти се разделят и събират, като разискват по какъв начин неговата музикална кариера може да се отрази на възможен брак посред им. В последна сметка, когато са на 22 и 21 години, се женят.

Днес Боно дефинира това им решение като едно от най-лудите неща, които са правили. В този миг той е на път да пробие в музикалната промишленост, което значи доста концерти и месеци отсъствия от вкъщи. Али следва и работи в компанията на татко си. Така че не се обрисува да бъде хубавата половинка, която просто го следва по света.

Още на петата година от брака им той признава в изявление, че връзката им е много бурна, защото тя е “самата жена и в никакъв случай няма да допусне да бъде носена като брошка ”. Нямат меден месец, тъй като по това време той е ангажиран със записване на албум. Освен това живеят в дребна къща, която споделят с останалите момчета от U2.

Първата им щерка се ражда седмици преди последните изпити на Али в университета. Следва още една и две момчета, които майката оглежда през множеството време сама, защото музикалната кариера на мъжа ѝ е във напредък и той е непрестанно по концерти. Тя обаче не се отхвърля от желанието си да работи по обществени планове, като в някои от тях за детския апетит в Африка включва и известния си брачен партньор.

“Бракът ни проработи, тъй като се харесваме, тъй като си приказваме и сме буйни за това, което вършим. Позволяваме си един на различен да преследваме задачите си. Не бих желала да бъда омъжена за някого, който не е благополучен от това, което върша в живота. Той също не би. Научих доста за това какво значи да си женен, какъв брой ужасно може да бъде, в случай че упорстваш. Много сме близки ”, разкри преди време Али Хюсън. Тя е въодушевила Боно да напише някои от най-известните шлагери на U2, донесли международна популярност и впечатляващи финансови доходи на групата.

Според музиканта пък другарството е разковничето за техния дълъг брак. “40 година са доста. Беше необикновено, когато ги отбелязахме дружно преди няколко месеца. Тогава си казахме: Нека не проваляме това, което имаме ”, разкри Боно. Той счита, че от време на време другарството може да изпревари сантименталната обич, а когато и двете съществуват, това в действителност е нещо особено. “Всеки път, когато някой се почувстваше загубен, другият беше там, с цел да го откри и върне вкъщи. Толкова съм признателен за това ”, разкрива 62-годишният рокаджия. По думите му не е належащо всеки ден да е прелестен в един брак, с цел да продължи дълго, а да има съгласие и самообладание.

На същото мнение е и сънародничката му – ирландската писателка Кейт Кериган, която преди години се прочу с романа си “Рецепти за идеален брак ”. В него тя наблюдава опитите на две дами да открият огромната обич. Това са баба и внучка. Първата Бернадин е омъжена за брачна половинка си 50 година и преди да почине, завещава на младата Треса скъпи препоръки от своя опит за брака ѝ. Решава да го направи, откакто й е нужен цялостен живот, с цел да осъзнае, че същинската обич не е тази от пръв взор, а разрастващата се, която устоя на тествания и жертви. “Бракът е като хляба, който правиш всеки ден. Понякога става доста апетитен, различен път – клисав, само че в случай че си в въодушевление и добавиш към личната си рецепта нещо извънредно, като шепа сушени плодове или индийско орехче, той придобива другоземен, неповторимо лют усет. И като всяко напълно ядене изисква и обич, и самообладание, и безрезервност ”, написа бабата до своята внучка.

Според проучване на американския университет “Корнел ” пък връзката сред сътрудниците е най-важното нещо за дълготраен брак. В изследването му са взели участие 400 американци над 65-годишна възраст, които са имали повече от 30 година сантиментален съюз. Най-щастливите от тях са споделили, че множеството брачни проблеми могат да бъдат решени с открита връзка и те в никакъв случай не са се тормозили да приказват с половинката си, без да лъжат, да се упрекват и наскърбяват. Другото значимо нещо е ангажираност към връзката. Те считат, че дългият брак се нуждае от дисциплинираност и е нещо, за което си заслужава да пожертваш кратковременно наслаждение, с цел да получиш по-възнаграждаващо чувство по-късно. Учените са открили, че в здравите бракове няма осъждания, усеща на виновност или закани за бракоразвод.

Хората в такива съюзи одобряват брачните си клетви съществено и се обвързват един с различен без никакви условия. Това е непоколебимата отдаденост, която построява основата на стабилността в тях.

Също по този начин се е оказало, че такива хора нямат проблем да одобряват както личните си неточности, по този начин и тези на своя сътрудник. Живеещите в нещастни бракове пък виждат единствено неприятните действия на сътрудниците си. Дори са склонни да проектират личните си неточности върху тях. Ключът към приемането на колегата подобен, какъвто е той или тя, е да приемете себе си подобен, какъвто сте. Независимо дали хъркате мощно, говорите прекалено много, преяждате или имате друго полово предпочитание от своята половинка, знайте, че това не са дефекти. Вашият сътрудник ви е избрал макар тези неща и той или тя заслужава същото абсолютно приемане от вас, показват американските откриватели.

Учени позволяват, че гените също са сериозен фактор

Американски учени излязоха с доктрина, че продължителността на брака може да е обвързвана с избран тип генен рецептор в организма. Изследователите от Йейлския университет са тествали 178 женени двойки на възраст сред 37 и 90 години. Те са им взели натривки с генетичен материал и са ги помолили да отговорят на въпроси за своя брак. От получените резултати е станало ясно, че сътрудниците, които имат характерна разновидност в техния генен рецептор на окситоцин, се радват на по-продължителен и постоянен брак.

Учените са проверявали особено този хормон, защото се счита, че той играе значима роля за прочувствената обвързаност. Например окситоцинът се покачва по време на секс и при раждане на дете. Свързва се с редица аспекти на обществено държание, в това число доверие и словоохотливост. Затова са позволили, че може да има връзка и с продължителността на любовните връзки.

Изследователите обаче признават, че няма безапелационни доказателства, че продължителността на брака е въпрос на генна съдба, само че пък съществуват такива, които демонстрират, че избрани генотипове нарушават способността на индивида да се усеща подсилен. Следователно той е по-податлив на въздействието на напрежението и по-трудно построява близки връзки. Но да се твърди, че може да се предскаже непоклатимост на брака на база на генетична съгласуемост, е към момента пресилено.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР